Hälften av Sveriges elitklubbar inom herrfotbollen har genomfört utbildning om spelberoende

11 oktober

Hälften av Sveriges elitklubbar inom herrfotbollen har genomfört utbildning om spelberoende

Pressrelease

Efter att den rapport kring spelproblem inom elitfotbollen som Karolinska Institutet (KI) släppts, och som tydligt visade att elitfotbollen utgör en riskmiljö för spelmissbruk, har Svensk Elitfotboll (SEF) och Unibet gemensamt tagit ett krafttag. Inte minst genom att påbörja en nationell utbildningsresa tillsammans med Spelfriheten med föreläsningar på plats för spelare och ledare i alla klubbar inom Allsvenskan och Superettan.

Spelfriheten har alltid haft som mål att sprida kunskap om spelberoende. Dels för att reducera stigmat kring sjukdomen men framför allt för minska avståndet till att söka hjälp. Därför blev vi mycket glada över förfrågan att få föreläsa kring just detta i en dokumenterad riskmiljö. Nu är vi lite drygt halvvägs genom den första delen av samarbetet, föreläsningar ute hos klubbarna, och vi har dragit vissa lärdomar.

Att elitidrotten och lagidrotter utgjort en riskmiljö är något vi har förstått bland våra hjälpsökande redan tidigare. Vi har flera exempel på allt ifrån fotboll till ishockey, innebandy och handboll. Men problemet är utbrett även i andra miljöer där både tävling och en närhet till gambling finns. Därför känns den mix av preventivt arbete och direkt hjälp vi får möjlighet att bistå med nu extra viktig. Tack vare den samverkan har lyckats med här når vi både längre ut i samhället och närmare de som kan behöva hjälp.

Allan Erdman, Kommunikationsansvarig på Spelfriheten

Information om spelproblem är viktigt. Våra mätningar visar att kunskapsnivån kring spelproblem i allmänhet har ökat i alla klubbar vi har besökt. Mer intressant är dock att även kunskapsnivån för hur klubbarna arbetar internt har ökat. Spelare och ledare är tryggare med vart man kan vända sig internt inom klubben för att få hjälp.

Nästa lärdom är vikten av fysiskt material och telefonnummer som lämnas kvar. Tydliga kontaktvägar till direkt hjälp är viktigt, att klubbarna sätter upp information i gemensamma utrymmen har gjort att de som behövt hjälp kunnat få den när motivationen funnits.

Att vi kommit in som oberoende aktör och fått träffa spelar- och ledargrupperna har visat sig vara viktigt. Vi har fått samtal från lagkamrater som varit oroliga för sina spelarkollegor, vi har även fått samtal från spelare som behöver hjälp med sitt spelande. Och där har vi kunnat påbörja hjälp för dessa individer. Redan halvvägs igenom den här insatsen har vi genom att samverka med SEF, klubbarna och Unibet kunnat erbjuda ökad kunskap och erbjuda fler människor hjälp, vilket är vår ambition.

Ämnen

allsvenskansuperettanutbildningbehandling av spelmissbruksportspelriskmiljösvensk elitfotboll