Ökning av unga vuxna som söker stöd för spelberoende samt fler trender bland Spelfrihetens hjälpsökande

9 oktober

Ökning av unga vuxna som söker stöd för spelberoende samt fler trender bland Spelfrihetens hjälpsökande

Pressrelease

Som en av de organisationer som tar emot flest hjälpsökande inom behandling och stöd för spelberoende, har vi på Spelfriheten sammanställt några av de trender och insikter vi sett bland våra hjälpsökande. Under året har det skett ett par förändringar i vilka som söker stöd för spelproblem, vi ser både ökningar i vissa grupper samt nya utmaningar i andra.

En ökning bland unga vuxna 18–23 år

Vi har under året sett en kraftig ökning på 25 % av hjälpsökande i åldersgruppen 18–23 år, jämfört med föregående år. Denna utveckling är oroande, särskilt då skuldsättningen hos dessa unga sker på en förhållandevis kort tid. En av de underliggande orsakerna verkar vara de snabbtillgängliga lånen som erbjuds i Sverige, oavsett om den sökande har en hög inkomst eller inte. Detta understryker behovet av striktare regler för snabblån samt ett större fokus på ekonomisk utbildning och förebyggande åtgärder i unga vuxnas vardag. Det belyser också behovet av att ta reda på mer kring denna grupp speciellt eftersom att den digitala miljön hela tiden är i snabb förändring och eftersom att det är där lejonparten av allt spel tillhandahålls.

Kvinnor drabbade av spelproblem men faller ofta bort

En annan tydlig trend vi har observerat är att fler kvinnor än tidigare söker hjälp för spelberoende, men tyvärr är tappet större när det kommer till att gå vidare i sitt hjälpsökande jämfört med männen. Kvinnor tenderar i mycket högre grad att dra sig ur redan efter den första hjälpsökande kontakten. Detta speglar den djupa skam som många kvinnliga spelberoende känner, särskilt när spelandet går ut över grundläggande behov som mat och hyra till barn eller familjen. Trots att vi erbjuder stöd från spelfria kvinnor som delar sina egna erfarenheter, känner många hjälpsökande kvinnor att deras situation är för svår att prata om.

Vi ser ett särskilt behov av att bryta de gamla stereotypa uppfattningarna om att spelberoende främst drabbar män, och belysa att kvinnor – särskilt i åldrarna 30-55 – är en växande målgrupp som behöver stöd. Sedan pandemin har denna grupp ökat kraftigt i antal, och vår förhoppning är att vi genom fortsatt upplysning och specifikt stöd kan hjälpa fler kvinnor att ta steget mot ett spelfritt liv.


Stora sportevenemang triggar återfall

Under året har både fotbolls-EM och OS hållits, vilket har påverkat många av våra hjälpsökande. Vi har sett en tydlig ökning av återfall under dessa perioder. Många som varit spelfria i flera år kan lätt dras tillbaka till spelandet när minnen från tidigare vinster väcks till liv under de stora mästerskapen. I kombination med massiva reklamkampanjer och det ökade samtalet om sport i det sociala umgänget, är risken för återfall högre. Vi på Spelfriheten arbetar för att stödja både de drabbade och deras anhöriga under dessa utmanande perioder.

Spelpaus är bra – men inte tillräckligt

En annan tydlig trend är att 8,5 av 10 av de som söker hjälp hos oss redan är spärrade genom Spelpaus. Det visar att även om Spelpaus är ett viktigt verktyg, är det bara en del av lösningen. Spelberoende kräver fler åtgärder än enbart självavstängning.

Vi har länge förespråkat en förbättring av Spelpaus-systemet, där de som spärrar sig också ges möjligheten att bli kontaktade av en spelfri person inom 24 timmar. Att få stöd och prata med någon som varit i samma situation kan vara avgörande för många. Vi vet från våra egna erfarenheter att detta inte bara ger hopp, utan också är en effektiv metod för att påbörja resan mot ett spelfritt liv.

Vår statistik

Statistiken bygger på en marknadsundersökning av våra hjälpsökande och gäller alla hjälpsökande kontakter. Såväl spelberoende som anhöriga. Vi räknar kontakter från helpline, chatt, mail, kontaktformulär och direktmeddelanden på sociala medier. Önskar du att få ta del av statistiken i detalj så får du gärna kontakta oss.


Om Spelfriheten AB

Spelfriheten AB är en specialistverksamhet som erbjuder stöd och behandling för personer med spelberoende samt deras anhöriga. Vi arbetar för att öka medvetenheten om spelproblem och erbjuder individuella behandlingar, självhjälpsmöten och stödsamtal både digitalt och fysiskt.

För mer information, vänligen kontakta: Spelfriheten AB
E-post: info@spelfriheten.se
Telefon: 08-660 10 45
Helpline: 08-37 43 00
Webbplats: www.spelfriheten.se

Ämnen

spelberoende hjälp