4 december
För några dagar sen publicerade CAN sin nationella skolundersökning med oroande siffror kring ungdomars spelande. Passande nog höll idag Spelfriheten tillsammans med Spelberoendes Riksförbund en uppsamlingsworkshop i ABF-huset i Stockholm, där vi samlade lärdomar och diskussioner från Almedalsveckan. Workshopen riktade strålkastarljuset mot tre stora frågor: omyndiga ungdomars spelande, spelproblem i tidig ålder och skillnader i vård och mottagning för spelberoende runt om i landet.
Vi vill särskilt rikta ett varmt tack till Anders Håkansson, professor vid Lunds universitet med inriktning på spelberoende och överläkare vid beroendemottagningen i Region Skåne, för hans mycket insiktsfulla föredrag. Med hjälp av statistik och forskning delade han med sig av viktiga perspektiv kring både ungas spelande och vård av spelberoende. Hans bidrag satte tonen för dagens diskussioner och inspirerade till resten av dagen.
Vi vill också tacka alla deltagare från olika delar av samhället: spelbranschen, myndigheter, kommuner, regioner, fältassistenter och politiska representanter. Ert engagemang visar tydligt att det finns både mycket att göra och en stark vilja att lyssna, lära av varandra och agera tillsammans.
En central lärdom från dagen är vikten av att fortsätta arbetet med att öka kunskaperna om spelberoende. Detta gäller särskilt i relation till ungdomar och deras föräldrar. Med bättre utbildning och medvetenhet kan vi tillsammans skapa förutsättningar för tidiga insatser, effektivare vård och ett samhälle som aktivt motverkar att unga fastnar i spelproblem.
Tack vare dagens workshop känner vi oss stärkta i vår övertygelse att det går att göra mer, men det kräver fortsatt samarbete, mod och en uthållig vilja att möta denna utmaning.
Om Spelfriheten:
Spelfriheten arbetar för att förebygga och behandla spelberoende genom självhjälp, dygnetruntöppen helpline, behandling och informationsspridning.
Om Spelberoendes Riksförbund:
Spelberoendes Riksförbund är en ideell organisation som erbjuder stöd till personer och familjer som drabbats av spelberoende samt arbetar för att påverka samhället i spelpolitiska frågor.
Relaterade länkar
Ämnen