Ett år av framsteg och utmaningar – Spelfriheten sammanfattar 2024 och blickar framåt

9 januari

Ett år av framsteg och utmaningar – Spelfriheten sammanfattar 2024 och blickar framåt

Pressrelease

Ökande antal unga söker hjälp – snittåldern fortsätter att sjunka
2024 har precis som vanligt varit ett intensivt år för Spelfriheten, där vi med både med viss stolthet kan säga att vi ser allt fler hjälpsökande som söker sig till oss. Men det innebär förstås också en viss oro för utvecklingen och vi kan konstatera att allt fler unga söker hjälp för spelproblem. Snittåldern för de hjälpsökande fortsätter att sjunka, en utveckling som kräver både insikt och åtgärder.

Totalt har vi under året närmat oss 17 000 kontakter från spelberoende och anhöriga, främst från Sverige men också från Norge. Detta visar att behovet av stöd är stort och fortsätter att växa. Vi är djupt tacksamma för förtroendet och ser det som vårt uppdrag att vara en stabil och tillgänglig resurs för alla som behöver hjälp dygnet runt och alla dagar på året.

Digitala lösningar når fler – men stora utmaningar kvarstår
Vår digitala plattform gör det möjligt att erbjuda stöd oavsett var i landet de hjälpsökande befinner sig, något som är avgörande för många kommuner med begränsade resurser för specialiserad vård. Vi ser dock att det krävs ännu mer arbete för att minska motståndet till att söka hjälp och för att säkerställa att hjälpen faktiskt erbjuds och kommuniceras. Vår förhoppning är att allt fler förstår att spelberoende måste tas på lika stort allvar som andra beroendeuttryck som alkohol och droger.

Inför 2025 kommer vi därför att fortsätta arbeta med att komma närmare kommuner och för att påverka politiker. Allt för att:

  • Minska ledtiderna: Motivation är en färskvara, och snabb tillgång till hjälp är avgörande för att vända utvecklingen.
  • Stärka stödet för kommuner: Vi vill hjälpa kommuner utan specialistmottagningar att kommunicera och erbjuda vårt digitala stöd, och samtidigt stötta kommuner med resurser i deras arbete.

Krafttag mot unga i riskzonen
En av de mest oroväckande trenderna är det ökande antalet unga som fastnar i spelberoende, med debuter och etablering av spelvanor som allt oftare sker långt innan 18-årsdagen. Det är tydligt att kunskapsglappet kring spelberoende är stort, även här särskilt om vi jämför med andra beroenden.

Under 2025 vill vi:

  • Arbeta närmare skolor genom föreläsningar och utbildning för att öka medvetenheten bland unga.
  • Påverka lagstiftare och spelbranschen att ta ansvar och agera mot den negativa utvecklingen.
  • Föreslå åtgärder för att förhindra att unga under 18 år spelar och stärka regleringen kring snabblån och kreditföretag.

Tillsammans för en tryggare framtid
2024 har dock också visat att förändring är möjlig, men att utmaningarna är stora. Vi ser fram emot 2025 med en stark vilja att skapa ett samhälle där alla, oavsett ålder eller bostadsort, har tillgång till det stöd de behöver för att bli fria från spelberoende och där vi tar ett krafttag kring att sprida mer kunskap kring spelets risker.

För att möta den ökade efterfrågan kan vi också avslöja att vi kommer att återigen starta upp fysisk behandling i Stockholm under 2025. Mer information om detta kommer snart.

Ämnen

spel om pengar